• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Inspirujące historie kobiet osiągających sukcesy w biznesie.

Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, jaki pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, by oswobodzić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, jaki pozostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu uzgodnienia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki buchania – dowiedz się znacznie więcej na stronie wina. Wina mają oprócz tego nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim skutkiem fermentacji, ale hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za pomocą działania enzymów. Bo pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce niż w soku, białe wina zawierają sporo mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W co niektórych przypadkach się podgrzewa sok, żeby usunąć tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu ludzkiego.

1. Zobacz stronę

2. Przeczytaj to

3. Zobacz szczegóły

4. Kliknij

5. Zobacz więcej Sztuka wykonywania origami i innych form składania papieru.

Categories: Motoryzacja

Comments are closed.